Skip to content
Home » Blog » Porckorong és annak betegségei

Porckorong és annak betegségei

  Előző cikkünkben a gerinccel ismerkedtünk meg, ejtsünk most néhány szót a porckorongról és azok elváltozásairól is, hiszen sajnos a porckorong sérv is olyan betegség, amely a fiatal és idősebb generációt egyaránt érinti.

  Először nézzük mi is az a porckorong!

  A csigolyák közt találhatóak a porckorongok (discus intervertebralis), melyek nem csak összekötik a csigolyákat egymással, de el is választják őket egymástól. A porckorong 2 részből áll: a külső rostos porcgyűrű az annulus fibrosus, és a belső kocsonyás mag a nucleus pulposus.

  A porckorong nagy részét víz alkotja. Az ismételt mozgások fenntartják a porc optimális folyadékháztartását. Az egész napos testsúlyterhelés következtében a discus magasságának 10%-val zsugorodhat össze, de az éjszakai pihenés hatására visszatöltődik a discusba a nap folyamán elveszített folyadék, így a porckorongok visszanyerik magasságukat. Ez az oka annak, hogy reggelente néhány centiméterrel magasabbak vagyunk, mint este.

  A discus meglehetősen erős és alakváltoztatásra képes, ennek köszönhetően ellenáll a váratlan megterhelésnek. Ugyanakkor az erőteljes csavaró mozgások nagymértékben károsíthatják és a külső rostos réteg szakadását okozhatják, melynek következtében a belső kocsonyás mag kitüremkedhet.

  Porckorong elváltozásairól (Discus degeneráció)

  Bizonyos életkor után beindulnak porckorong degeneráló folyamatok. 30 éves kor körül megkezdődik a  porckorong vízvesztése, mely gyengíti a külső rostos gyűrűt, amely ezáltal lassan rigiddé (merevvé) válik, elvékonyodik és könnyebben szakad. A kocsonyás mag víztartalma is fokozatosan csökken, ezért rugalmatlanná válik. Végeredményként az egész porckorong rugalmatlanná válik, és veszít magasságból.

   

  A gerincet érő terhelő külső behatásokra az ép, de legfőképp a degenerálódó nucleus pulposus leggyakrabban hátrafelé, a gerinccsatorna irányába mozdul a meggyengült annulus fibrosus rostjain keresztül.

  Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előboltosul, de még nem sérv, akkor azt protusio-nak hívjuk, amennyiben a nucleus átszakítja az annulus rostjait és kitüremkedik, azt nevezzük discus hernia-nak. Az elváltozás érintheti a gerincvelőt és a gerincvelőből kilépő ideggyököket. A discus protrusio irritálhatja, a discus hernia pedig komprimálhatja (nyomhatja) az érintett képleteket. A protrusio képes súlyosbodni, de visszafejlődni is. A kizáródott porcszövet leszakadhat és eltűnhet a gerinccsatornában panaszokat nem okozva.

  Általában hirtelen mozdulat vagy emelést követően jelentkezik a fájdalom az érintett gerincszakaszon. A fájdalom hatására izomspazmus alakul ki és a fájdalom az érintett ideggyöknek megfelelően kisugározhat.

  A porckorongsérv az ágyéki és a nyaki szakaszon fordul elő leggyakrabban, a háti szakaszon ritka.

  Akut szakaszban a legfontosabb a tehermentesítés. Feküdjünk a számunkra legkevésbé fájdalmas pozícióba. Az akut tünetek csökkenésével megkezdhető az óvatos gyógytorna.

  A fájdalom elmúltával is folytassuk a gyógytornát, hiszen minimalizálnunk kell a gerincoszlopra nehezedő nyomást és javítanunk kell a testtartást. Kerüljük a nehéz súlyok emelését és a gerincet veszélyeztető sportokat.

  De ami a legfontosabb, hogy megelőzzünk a porckorongsérv kialakulását! Ügyeljünk a helyes testtartásra, ne terheljük túl a gerincünket és mozogjunk rendszeresen!

  Balla Dóra gyógytornász írása